Monday, May 9, 2016

life is a journey.: ayohla semangat.

Bismillah.


I purposely share Kak Khalilah's post here. Untuk saya ulang-ulang baca. Seriously, seruan ayohla semangat tu sangat signifikan untuk saya ulang-ulang bisikan ke telinga dan hati sanubari ni.


Selalu ada rasa today is a bad day, what a tough life or what not. tapi apabila dibaca berita dunia islam khususnya syria sekarang (dahla sangat kurang membaca dan ambil tahu sebenarnya T_T); bila menonton video anak-anak syria yang kental dan sangat 'happy' meneruskan perjuangan dalam kehidupan; saat mengulang-ulang dengar luahan rasa anak-anak syria tapi subhanallah terus yakin dengan Allah; dan saat terus memikirkan dan merenung diri sendiri, terasa sangat loser dan kenapalah asyik rasa nak me-layu. Kenapa sangat sukar untuk memiliki hati yang besar jiwa yang kuat?!


Malu sendiri.


----




life is a journey.: ayohla semangat.


ayohla semangat.

assalamualaikum, bismillah.

it's 7.32 a.m now.

dari subuh, seperti halnya hari biasa, usai ma'thurat, tilawah sikit, ulang hafazan sikit..
lepas tu tak tahu sebenarnya apa yang berhasil sampai sekarang. rasa teruk dengan
diri sendiri :(

bukak laptop.. scroll fb, blog, youtube, selit buat soalan. tapi study tak banyak gerak. 
lompat buku tu, buku ni.. pusing2 soalan sama. 
Allahu, terasa bila dicabut keberkahan pagi tu, rasa dia rugi.

alhamdulillah thummalhamdulillah semalam dah selesai 1 paper. 
alhamdulillah not too bad. it's not the time pun nak down ke apa. stay positive.. 
ada lagi 4 paper dan 2 osce! InsyaAllah, boleh huda *biceps* 
aku suka ingatkan diri aku, keberadaan aku di sini, di mana aku berada adalah 
jawapan doa2 aku, orang2 sekeliling aku terdahulu. dan Allah tak pernah silap 
meletakkan kita di mana kita berada. teruskan usaha dan doa..

walaupun selalu jugak lah tak yakin dengan diri sendiri, ada banyak sangat ketakutan, 
keresahan dalam hati ; takut kena repeat paper (nauzubillah) takut nanti rasa bersalah 
summer dapat spend masa dengan family sikit je sebab buat elective 2 minggu dekat 
Ireland dan 2 minggu dekat India (InsyaAllah), takut nanti bagi kesan tak cukup tenaga 
nak gerakkan summer di Malaysia, lepas tu takut tak dapat attend walimah akhawat (haha), 
takut itu ini, macam-macamlah.. tapi 
when He brings you to it, He definitely will bring yo trough it. 
chin up huda.

bila nak lemah semangat tu kena ingat kisah Dr Waseem. 
aku personally memang touched, moved and inspired dengan beliau

bila tempoh hari acah2 nak deactivate FB for a while, untuk lebih focus exam, 
k.aini kata awak tak boleh buat macam tu.. ada banyak benda study boleh dapat dari FB. 
huu okay kak~

bukak-bukak timeline penuh #Aleppoisburning. tersedarlah aku betapa pentingkan 
diri sendirinya aku ni. malunya :( dan kisah pengeboman hospital Al-quds dan syahidnya 
Dr waseem as a last paediatrician dekat aleppo memang mengena pap sebijik dekat muka.

asyik terfikir. sampai-sampai aku luahkan pada Zack masa tunggu solat jemaah dekat 
living room tempoh hari..

'kan saya baru on balik Fb, tengok2 penuh timeline pasal Syria ni. 
saya memang terkesan sangatlah insiden yang kali ni' 

'hmmm.. kenapa kali ni?'

pendek je. tapi aku dah dapat agak dah kali ni, mesti aku akan kena balik.  

'maksud awak sebab... selama ni Syria memang diserang pun ke?' aku teka. 
padahal aku dah agak dah. masuk perangkap sendiri.

'haah'

'sebab saya rasa dekat kot, sebab dia hospital..tempat saya pergi almost 
every day lah kalau nak kata. dan syahidnya Dr Waseem tu terasa sebab saya 
nak jadi Paediatrician jugak'

' hmm tulah.. saya pun rasa sebab tu' T__T

okay. tak nak dengar dah sapa2 sambung (haha). huuuu, tahulah aku kini betapa (again) 
selfishnya diri ini. nak ambil kisah apa yang ada kaitan je. yang related je.. 
walhal kita dah lama terhubung dengan tali aqidah kot. astaghfirullah..

Allah, ampuni kami dalam tenggelamnya kami dalam urusan sendiri,
kami melupakan saudara2 kami..

minggu lepas masa liqa usrah, kami tadabbur satu page surah Ibrahim (m/s 260) dan 
tersedarlah betapa miskinnya kapasiti doa kita ni.... 

ya Allah, ampuni kami jika dalam merasa tercengkamnya dari urusan duniawi, 
kami terlari dari memaknai ubudiyah kepada Allah dalam segala hal.. 
hatta urusan study ni ya Allah terimalah ia sebagai amal seorang hamba 
dalam mengesakanMu.

ya Allah ampuni kami, dalam doa-doa kami, tersisa keinginan-keinginan mendalam kami 
kepada dunia persinggahan ini :( sungguh ya Allah, kadang cinta kami kepada 
dunia ini kami menggunakan kebaikanMu mencurahkan segala nikmat, memanjat 
doa kepadamu sehingga kadang tersirna amal untuk akhirat..

kena belajar ni, dari kisah2 para pejuang.. lagi ditekan, lagi bersemangat. 
kata nak jadi doktor umat? huu

Jangan pernah kau gantikan ruh jihadmu kerana buaian keindahan dunia yang palsu, 
akan datang nanti pada saatnya Allah akan menagih janji
atas kerinduanmu untuk menjadi syuhada.

apakah hanya sekadar kata-kata,
atau engkau memang layak menyandangnya. 

ayohla semangat!


selalu in denial, 
tak nak keluar duvet,
tak nak exam,

nak graduate je.
haha

c'mon nak makan pun kena ada usaha kot?

Sunday, May 1, 2016

Raihana CAN, Remember These 10 Things!

John C. Maxwell: Instead of Complaining, Remember These 10 Things


How you can be a can-do person with the right attitude

A faint but discernible dividing line separates achievers from dreamers. What makes the difference?
Attitude. Achievers have a can-do attitude that sets them apart from mere dreamers. Achievers are sold out to success—no matter the obstacles—and they are willing to put forth the effort and pay the price of success.
Here are 10 tips to reveal your own can-do attitude:

1. Disown your helplessness.

Can-do people aggressively pursue solutions, and, in the process, uncover creative solutions others never even try to find. Rather than wallowing in helplessness, can-do leaders search diligently to overcome the obstacles in front of them.

2. Take the bull by the horns.

Can-do people are fearless. They go straight to the source of their solution. Their very effort commands attention as they wrestle a problem to the ground with expediency. They don’t wait; they initiate.

3. Enter the no whining zone.

Can-do people abstain from complaining. They recognize its futility and guard their minds and mouths against indulging in this time-wasting activity.

4. Put on another’s pair of shoes.

Can-do people empathize with others. They attempt to see any predicament from the other person’s perspective in order to make the best decisions.

5. Nurture your passion.

Can-do people are immune to burnout. They love what they do because they’ve learned how to fuel the fire that keeps them moving. The prize is not given to the person who’s the smartest, nor to the person with the advantages in resources and position, but to the person with passion.

6. Walk the second mile.

Can-do people exceed expectations. While others settle for an acceptable solution, they aren’t satisfied until they have achieved the unimagined. They set expectations for themselves higher than what is dictated by the people or situations around them.

7. Quit stewing and start doing.

Can-do people take action. While others are crippled by worry, fear and anxiety, they have the fortitude to press forward. The perfect moment when all is safe and assured may never arrive, so why wait for it?

8. Go with the flow.

Can-do people can adjust to change. They don’t get caught griping about an unexpected curve in the road. They accept transition with an optimistic outlook.

9. Follow through to the end.

Can-do people not only initiate, they finish. They are self-starters with the capacity to close the deal.

10. Expect a return as a result of your commitment.

If you make an all-out commitment with a can-do attitude, expect a return. Passionate commitment is contagious, and resources follow resolve. Committed leaders will reap rewards and find open doors as others are drawn to the excitement and energy emanating from them.
- See more at: http://www.success.com/article/john-c-maxwell-instead-of-complaining-remember-these-10-things#sthash.n9uanazR.dpuf

Saturday, April 30, 2016

Berputus asa, usahlah.

Bismillahirrahmaanirrahim.


It's 37 days to Ramadhan, and 44 days to 1st professional exam.

From end of January to end of April, 
From break, to new semester, to mid-sem break, until this moment. 'Counting days' season.
What a long time.

Sudah tentu banyak sekali perkara yang berlaku sepanjang tempoh ini, 
Hal yang mengujakan, yang menguras tenaga, yang memakan rasa, yang membangkitkan, yang bikin diri sendiri terduduk, yang menyentak benakku dengan padu, dan lain-lain.

'Ala kulli hal, alhamdulillah.
Tidak ada hari tanpa didikan dan pelajaran yang Allah aturkan.
Tinggal lagi, sama ada saya termasuk dalam golongan yang Allah berkenan dan bekehendakkan kebaikan. Pilihlah aku, Rabb!

------

Meneliti semula pesan dan kesan yang saya kongsikan bersama-sama junior baru-baru ini, ternyata signifikan untuk diulang-ulang pesan kepada diri sendiri.

Seringkali,
Kita mungkin terasa berputus asa dengan diri sendiri.
dek perancangan yang kurang menjadi
dek tekad yang terkadang tenggelam timbul
dek rasa kurang yang menghantui
kerana dosa yang menggunung tinggi..

tapi, saat diri menghampiri garisan putus asa,
jangan sampai dicengkam rasa putus asa dengan Allah.
sedang Allah sangat pemurah dengan sayang, dengan kasih.
Allah yang memberikan infinity kesempatan dan peluang, untuk kita hamba-Nya terus melangkah dan improve
Allah yang menghadiahkan setiap hari, masa dan ketika untuk kita terus berbuat, melakukan refleksi, dan terus berbuat.

Nikmat dan rahmat Allah tu tak terkira banyaknya.
Tak terhitung pun kalau kita nak kira.
Kita mungkin akan ada alasan untuk berputus asa; kita gagal itu ini, kita ni tak cukup baik, kita ni dah tak ada harapan.... 
Tapi akan sentiasa ada 1001 sebab, 1001 malah lebih lagi asbab untuk kita terus menghidupkan kehidupan kita sekarang. Towards betterment and meaningful life.

Untuk nikmat anggota badan yang Allah kurniakan,
Untuk nikmat salur darah urat saraf yang masih berkerja dengan baik, memungkinkan otot dan organ untuk menjalankan fungsinya.. To flex, to extend, to adduct, to abduct, to run the metabolism..
Untuk nikmat segala sistem dalam badan kita, menjadikan badan kita seimbang dan menyeimbangkan (er)
Untuk nikmat lain; harta ilmu keluarga teman-teman, alam yang mendamaikan,
Bahkan boleh jadi ujian rasa putus asa kita itu pun menjadi satu nikmat!
Nah, tak tersenarai. 

Berputus asa, usahlah.
Raikanlah kehidupan kini, untuk kehidupan yang lebih abadi nanti.
Mohonlah perlindungan terus dengan Allah Sang Rabb, Sang Raja, Satu-satunya Ilah (Tuhan yang berhak disembah), daripada bentuk rasa was-was dan rasa putus asa tersebut.

Berputus asa, usahlah.
Harapan sentiasa ada.
Selagi hayat masih kita punya.




------

Sambil menyiapkan post ini, terjumpa ni-

"Kita terlalu lama dalam zon selesa hingga kita tidak mampu menghayati apakah rasanya berlari bergegas kepada Allah." - Quoted by Hanani Y, Jilsah 1.0 (2016) IKRAMSiswa UM.


Break the zone, and RUN. Now.
Wa saari'uu. Dan Bersegeralah!





RaihanaZakaria,
Glenview Villa.